МВР получили 236 автомобила като дарение от собствената си фирма

share

МВР е получило 236 автомобила "Опел Астра" като дарение от собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД. Така министерството е прескочило Закона за обществените поръчки, съобщи "Медиапул", позовавайки се на данни, получени чрез Закона за достъп до обществена информация. Колите са осчетоводени от МВР на обща застрахователна стойност 2.02 млн. лева, или по 8860 лева на автомобил. БМВ е един от най-честите дарители на МВР.

Договорът за дарението е сключен на 20 юли лично с вътрешния министър Цветан Цветанов, който едновременно е и принципал на дружеството. На същия ден от Европейската комисия обявиха доклада си за България, в който разкритикуваха практиката МВР да получава дарения.

Не е ясно кога точно са купени колите. От представителството на "Опел" в България заявиха пред "Дневник", че нямат отношение към сделка, в която става въпрос за такава бройка коли. Тази година те са продали на БМВ "десетки коли, но не и стотици". От компанията не искаха да коментират и цената.

"Автомобилите са за ползването на РПУ-тата. При закупуването им не са използвани бюджетни средства и затова не е необходима обществена поръчка", заявиха от пресцентъра на МВР, цитирайки управителя на БМВ Симеон Делисивков.

Освен заобикаляне на Закона за обществените поръчки, дарението буди други съмнения заради ниската стойност на новите автомобили. Няма информация за действителната цена, на която ги е придобило БМВ и дали тя съвпада с посочената застрахователна стойност, цитирана от МВР. От друга страна, БМВ е държавна компания и с всички дарения, които прави на принципала си - вътрешното министерство, заобикаля данъчните закони и намалява печалбата си. Така за разлика от всички други министерства излиза, че МВР си има фирма, която работи само за него, а не за държавата.

"Медиапул" цитира друг подобен случай от май 2001 г., когато БМВ купува по същата схема 300 автомобила "Опел" и ги дарява на МВР, прескачайки обществената поръчка. По същата схема в качеството си на вътрешен министър Румен Петков се сдоби с два бронирани автомобила "Ауди" на застрахователна стойност 200 000 лева, дарени от БМВ.

Освен тези автомобили БМВ е дарило на министерството още една кола на стойност 4000 лева и един пожарен автомобил за 15 461 лева. Преди две години МВР проведе обществена поръчка за покупката на 40 пожарни, като цената за една от тях беше близо 500 000 лева. БМВ е извършила и ремонт под формата на дарение в полза на Главна дирекция "Пожарна безопасност" на стойност 50 000 лева. Обществената поръчка отново е прескочена.

Според информацията, получена от "Медиапул", между 1 април и 31 юли 2011 г. МВР са получили дарения за 2.831 млн. лева.

Водещи новини

Още новини