Цонева: Който е против референдума на президента, смята да купува гласове

Булфото
share

Който е против предложения от президента референдум, възнамерява да се довери на някакви стратегии при следващи избори, като купуване на гласове и др., заяви директорът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, пише "offnews.bg".

"Ако някой казва, че това не са важните въпроси, това просто не е почтено, защото това са въпроси, които трябва да се решават точно по този начин", категорична е Цонева.

Дискусията за социална Европа трябва да се извърши с много повече участници, а това няма как да стане, ако хората не се интересуват преди това от проблемите на страната. Затова, ако някой казва, че сега не е времето и това не са въпросите, нека да каже кое е времето и кои са въпросите, посочи директорът на Института за развитие на публичната среда.

Според Цонева страхът на управляващите от референдума идва не от същината на въпросите, а от възможността за повишаване на избирателната активност. Ако в референдума се включат 2,5 млн. души, резултатът е непредвидим. При висока избирателна активност всички схеми стават невалидни, подчерта Цонева.

В действащия в момента Изборен кодекс е включено пилотно гласуване през интернет. В новия проект обаче няма такава възможност, а предложението на президента води диалога в тази посока, каза Цонева.  Според нея е много важно да бъде въведена възможността за гласуване през интернет. Това трябва да стане първо за българите в чужбина, тъй като много често са принудени да изминат над 1000 км, за да гласуват. Ако в гласуването се включат 1,5 млн. българи в чужбина и в същото време много млади хора, което ще е по-лесно с гласуване по интернет, профилът на избирателят ще се промени значително и има голяма вероятност сегашните управляващи да загубят, смята Цонева.

Ако някой откаже да приеме предложението на президента за референдум, трябва да обясни защо не го приема, защото включените в предложенията му промени, биха могли да бъдат направени и сега, без референдум. Така че тези, които са против, трябва да обяснят защо са срещу тези промени, обясни Цонева.

Водещи новини

Още новини