Втора монахиня се оплака от секстормоз

Булфото
share

Втора жертва на палавия духовник Василий разказа за неприличните му намеци. За нея става ясно две седмици след скандала със секстормоза над Възкресия в Калоферския манастир, пише "Стандарт".

В интервю за сайта pravoslavie.bg бившата послушница Татяна Филева си спомни за събития от 2010 г. в манастира "Свети Илия" в столичния жк "Младост 2". "Помолих го да не вършим всичко това, но той ми хвана ръцете и почти се опита... Когато чувстваше, че е опасно да бъде издаден, прекратяваше с намеците", разказва Филева. Тя не реагирала, но отец Василий опитал да насили друго момиче послушница в апартамента си и тя се оплакала на игуменията Матрона. Тя пък подала сигнала до столичния викарий Йоан. След сигнала до епископа на отец Василий му е забранено да служи в Софийската епархия. След това момичето избягало от манастира и година по-късно се оженило за българин в Германия. Филева също напуснала обителта завинаги.

"Ако сестрата е по-млада, бива принуждавана към послушание, включително и сексуални предложения. Има случаи - отец Василий я поканва, уж да работят по някакъв превод, да поговорят. И в следващия момент, с извинение, той се съблича", разказва Филева.
С разрастването на скандала комитет в защита на отец Василий пусна в интернет подписка. Която обаче също се компрометира, защото в нея беше добавено името на Зографския игумен Амвросий без негово знание. И той се разграничи. При скандала в Калоферския манастир Амвросий пристигна в България за съвместна проверка с Пловдивския митрополит Николай. След нея на Василий му беше забранено да служи и в епархията под тепетата.

Водещи новини

Още новини