Експерт: България изчезва от лицето на Земята

share

От пет години бием камбаната, че се задава демографска катастрофа, но никой не обръща внимание. Това заяви проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По думите му населението ни намалява с 64 000 души годишно. "Никой не може да оспори този факт. Тези 64 000 души правят близо 9 промила. Това означава, че българските граждани намаляват със 174 души на денонощие, 8 души на час. Тази истина ни поставя на първо място по изчезване на населението в света", посочи експертът.

"Хората се интересуват какво става в България. Идваха медии от Корея, от САЩ, посланици. А българското правителство явно не се интересува. Не знам от кого е разработена националната стратегия за демографското развитие. В България всеки пише стратегии. Били отделени 50 000 лв. За решаване на проблема са необходими поне 2 млрд. лв. годишно", заяви проф. Иванов.

"Ние изчезваме от лицето на Земята. На първо място сме с тези близо 9 промила. На второ място след нас, следващата държава е с промил и половина отрицателен прираст. Смятайте за какво става въпрос. 25 години ни управляват децата и гардовете на Политбюро – ето докъде ни докараха. И пак искат да ни управляват и обещават, че положението ще се оправи. Всички видяхме какво направиха," каза още проф. Петър Иванов.

По думите му България се превръща в гето, като малка територия обитават богатите, а в по-голямата част от страната се обезлюдява, а останалите там живеят при мизерни условия.

Водещи новини

Още новини