Започнаха тържествата за 166-та годишнина от рождението на Христо Ботев

share

Христо Ботев е човекът, който продължавайки делото на Левски, защитава правото на българския народ за самосъзнаване и самоуправление, а делото му е толкова актуално и днес, след 166 години, колкото заразяващи и свободомислещи са били думите му и тогава, когато ги е изричал. Това каза в Калофер министърът на образованието и науката Анелия Клисарова на тържественото събрание посветено на 166-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Ето защо направих всичко, което зависеше от мен да запазя произведенията на Ботев в учебните програми, каза тя и допълни, че днешните български деца трябва  да се учат на свобода и патриотичен дух от думите на поета. Тя подчерта, че искрено се надява и по-младите поколения да намерят място и да го носят в духа си, защото по думите й "той е жив и ще продължава да живее, докато го носим през годините в нашите  спомени."

Каквото и да кажа днес не мога да подмина факта, че епохата, за която говорим, тази предхождаща Освобождението на България, ще остане една от най-знаменитите в историята ни, каза още Клисарова, цитирана от БТА. Според нея това е период на стремеж, на висок духовен  подем, най-богат на страстни борби - времето което "остава у нас най-силното чувство за чест, гордост и патриотизъм".

По-рано днес в лекционната зала на национален музей "Христо Ботев" бе прожектиран документален филм посветен на  поета-революционер. Програмата тази вечер завърши със спектакъла "Жив си ти", а 5-минутна заря озари небето над Калофер.

Утре честването продължава с тържествен митинг и поклонение от 12,00 часа пред мемориалния комплекс на Христо Ботев.

Водещи новини

Още новини