Палят вечния огън за Ботевите дни във Враца

  • 27 май 2015 09:25

  • 1540
  • 0
Палят вечния огън за Ботевите дни във Враца
©

Със символично запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев на едноименния площад в центъра на Враца се откриват честванията на 139-тата годишнина от подвига на Войводата и четата му, съобщи БНР.

Проявите носят името Ботеви дни.

Ботевите дни са прекрасна форма за честване на подвига на Ботев, Ботевата чета и борците за свобода чрез най-разнообразни културни, политически, обществени прояви. Просто отбелязваме почитта си към този човек. Това, че той ще остане жив в нашите мисли за векове наред. Така врачани описват неповторимата атмосфера на Ботевите дни в града.

В програмата са включени традиционни мащабни прояви като Националния туристически поход "По стъпките на ботевата чета" от Козлодуй до връх Околчица, всенародното поклонение там на 2 юни и тържествения митинг-заря в града предишната вечер.

Акцент в програмата на Ботевите дни тази година са две училища, които носят името на Христо Ботев. Основното училище в село Баница отбелязва 140 години от основаването си, а патронния си празник най-голямото училище във Враца и областта СОУ "Христо Ботев" почита с откриване на "Алея на признателността". Алеята е в училищния двор и е създадена по идея на ученици.

Последвайте канала на

1540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини