Патриарх Неофит: Да бъдем състрадателни (обновена)

Булфото
share

 Ние със свещен трепет посрещаме раждането на Христа, каза патриарх Неофит по време на богослужение в катедралния храм св. Александър Невски по повод Рождество Христово.

Това бе първата служба за Коледа на новия глава на Българската православна църква от избирането му за патриарх. На церемонията присъстваха премиерът на България Пламен Орешарски и президентът Росен Плевнелиев, депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев и други официални лица. Негово Светейшество Българския патриарх Неофит отслужва празничната света Литургия. По време на литургията той заяви: Всемирна е световната радост, защото с идването на Христос за нас, грешниците, това означава спасение. Рождеството на Спасителя донесе нова заповед – заповедта на любовта. Ние трябва отвърнем на Божията любов с откровена любов. Ние трябва да се трудим усърдно и да проявяваме повече състрадание към нашите ближни, които са в нищета, болести и страдание. Да облекчим техните страдания, като проявим нашия християнски дълг. 

Срещата ни с Господа съгрява душите ни и ни обогатява с възвишени чувства и стремления. Затова нека разгорим още по-силно пламъка на нашата православна вяра и любовта си към родната ни света Църква, призова още патриархът. Пожелавам радост и душевно спасение, завърши Неофит.

В катедралния храм се бяха събрали около 200 миряни. Те са запалили свещи. Пред централния вход на храма не се пропускат граждани поради съображения за сигурност.

Службата протече с цитати от Библията, разказващи за раждането на Исус Христос. Патриархът и свещениците се поклониха пред иконата на Спасителя.


 

Водещи новини

Още новини