Проф. Овчаров: Ефрем Моллов е антибългарин (видео)

share

Няма партия ПОМАК. Тези 37 души в Пловдив не са учредили партия. Сигналът от Ефрем Моллов не е само срещу мен. Той е и срещу движение "Родина", което от дълги години работи в Родопите. В най-скоро време очаквам да бъде подаден сигнал и срещу проф. Божидар Димитров. Той е много сърдит, че са го пропуснали.

Това каза професор Николай Овчаров на пресконференция. Той коментира скандалите между него и Ефрем Моллов от сдружение Помак. Ефрем Моллов беше неизвестен, преди да захване с политиката. Аз съм спорил няколко пъти с него по телевизионните студия, но вече няма да седна на една маса с него. Той е опасен вече и българското общество трябва да разбере, що за човек е той. Молов има пчеларски бизнес и преди да направи институт ПОМАК е бил учител. На последните избори участва заедно с движение ГОРД, което е доста странно, обясни проф. Овчаров.

При нашите дебати Моллов винаги избягва темата за неговата книга. Тя е нещо средно между пророчества и предсказания. В нея той твърди, че помаците са истинските наследници на прабългарската нация. Това е станало при покръстването при цар Борис-Михаил. Знаете, че той избива 56 езически рода, които отказват да се покръстят. Според Моллов има родове, които са се спасили от гоненията на Борис. Тези родове избягват в Родопите и така се формира помашката нация. Борис и Симеон са представени като убийци и предатели на българската нация, каза още проф. Овчаров.

Моллов ме обвинява, че съм го нарекъл сепаратист. Давам примери от негови интервюта и изказвания. Той твърди, че има разлика между българите християни и българите мюсюлмани. Вторите били истинските представители на прабългарската традиция и народност. Според Моллов помаците са първите мюсюлмани в Европа и изповядват т.нар. мек ислям. Според Моллов българите не сме единна нация, а сме сбор от етноси. Той смята, че помаците са отделен етнос. Те били потомци на траки, прабългари, богомили и на всички, които са били против християнството. Помаците имали и собствен език, който ние българите не сме разбирали, даде пример професорът.

Вторият човек в института ПОМАК е Васил Войнов, зам.-министър на културата от преди години. Този човек е писал писмо до гръцкия посланик с обяснението, че искат село Црънча в Родопите да мине към Гърция. Това е станало през 2012 година. И това ако не е пример за сепаратизъм, не знам. Второто им обвинение е, че съм ги бил наричал българо-мохамедани. От къде идва обидата е сложно да се обясни. Това са чисто теологични спорове между сунити и шиити. С термина мохамедани в България означаваме всички, които са последователи на пророка Мохамед. Думата мохамедани съществува във всички български речници и е термин за последователи на исляма. Това означава да се обиждат и българите-католици и българите-протестанти, коментира още Овчаров.

С този проект се цели да се противопоставят българите-християни на българите-мохамедани. Те целят да промият мозъците на хората от един цял регион. Финансират се от германски неолиберална фондация. Знаем колко бели сътвориха тези фондации. Статиите на Балева за Априлското въстание и тем подобни глупости, цитира още данни професорът. Сутринта бях гост в TV7 и там се засякох с вътрешния министър Цветлин Йовчев. Той заяви, че е изключително притеснен от ставащото напоследък. Министърът е готов да организира кръгла маса по темата. Крайно време е всички политическите партии да се обединят и да съставим национална стратегия по този толкова важен въпрос. Ефрем Моллов е антибългарин и това го заявявам най-категорично. Не вярвам в неговите думи, че си имат паралелен ДАНС, завърши професор Овчаров.

Водещи новини

Още новини