ООН: Положението със сирийските бежанци в България се подобрява

Булфото
share

Нашата стратегия работи, каза председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев по БНТ.

Служителят припомни за финансовата помощ за справянето с кризата със сирийските бежанци от други страни. Ние нямаме щат, и 153-ма служители се опитват да работят с 8000 души. Очакваме постановление на правителство за увеличаване на щата. Има 351 отказа на статут, допълни Чирпанлиев. Работим близко с местните власти кметът на Харманли Михаил Лисков да осигури хора, които да ни помогнат. Директорът посочи, за обединението на институциите за справянето с кризата. Бежанците са живи хора, допълни той, като каза, че сирийците разказват покъртителни истории. Служителите имат железни нерви и излизат извън релси, което напълно нормално.

Борис Чеширков от Върховния комисариат по бежанците на ООН посочи: Агенцията е постигнала големи успехи в справянето с кризата с бежанците. Хората в Харманли вече имат твърд покрив над главите и получават топло ястие веднъж дневно. Той посочи, че все още има проблеми с храната, отоплението и канализацията, но положението се подобрява.


От телевизията излъчиха репортаж за адвокатка от Свиленград, което е взела пари от чужденци. Тя е твърдяла, че чужденците ще получат по-бързо бежански статут, като закара в София. Чирпанлиев коментира този случай: Тази дама трябва да бъде подведена под отговорност.

Водещи новини

Още новини