Държавата ще строи нов център за деца-бежанци в село Баня

  • 10 декември 2013 20:33

  • 1345
  • 1
Държавата ще строи нов център за деца-бежанци в село Баня
© Булфото

Държавата ще строи нов център за деца-бежанци, които са в България без родителите си. Временният им дом ще бъде в село Баня, съобщи БТВ.

До момента непълнолетните, пресекли границата ни без своите родители, са 170. За да се знае кои са и къде отиват, след като вече са на българска земя, те ще бъдат вписвани в електронен регистър. Според властите у нас повечето от тези деца идват в страната със свои роднини или с приятелски семейства, имат и роднини в други европейски страни и просто чакат статут, за да може да заминат при семействата си.

Докато се задействат процедурите обаче минава много време, а тези деца в риск. Повечето от тях са преживели насилие или са били жертва на военен конфликт. От доброволческите организации твърдят, че държавата трябва да изработи конкретни правила, по които да се грижи за малките бежанци. "Има много болни деца, които нямат лекарства, които са с диабет, които от три дни са без инсулин. Масово децата са с бронхит, с отити, с настинки", казват доброволци, цитирани от медията.

По европейска програма до няколко месеца в района на новозагорското село Баня ще бъдат изградени къщички за майки с деца. В Агенцията ще бъдат назначени още 110 души, които да се грижат за децата в бежанските центрове в страната, уточни председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев пред Националния съвет за закрила на детето, цитиран от БНТ. 

При най-лоши условия живеят децата в Харманли, потвърди Чирпанлиев. У нас от началото на годината са влезли 2135 деца, като 1609 от тях са сирийчета.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1345 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.13 | 20:39

1
БРАВО! НЕКА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ДЕЦАТА! НО НЕЛЕГАЛНИТЕ ИМИГРАНТИ И НАРУШИТЕЛИ НА ГРАНИЦАТА ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ ПО МЕСТА! ТЕ НЕ СА БЕЖАНЦИ.

Добави коментар

Водещи новини