ЦИК отказа да регистрира Али Юзеиров за президентските избори

share

ЦИК отказа да регистрира за участие в президентските избори инициативния комитет на кандидата за президент Атанас Маринов Йорданов (Али Юзеиров) и кандидата за вицепрезидент Муса Алиев Хюсеинов, съобщиха от комисията.


Според решението на ЦИК не е спазено изискването на чл. 97, ал. 2 от Изборния кодекс за наличие в инициативния комитет на най-малко 21 избиратели с постоянен адрес на територията на страната. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Според комисията Юзеиров е представял протоколи, в които са изписани имената на членовете в инициативния му комитет. ЦИК установила разминаване между документите. Един от тях е бил под формата на сканирано копие, като от инициативния комитет са обещали да внесат оригинала допълнително. Протоколите се изготвени на заседание на инициативния комитет в Антверпен, Белгия.

На 5 август, когато ЦИК започна да приема регистрациите на кандидатите за президентски избори, Юзеир Юзеиров дойде в сградата на комисията по боксерки.

На 9 август Юзеир Юзеиров, чието българско име е Росен Йорданов, беше арестуван пред Партийния дом.По искане на отдел „Следствен” към Окръжна прокуратура - Търговище, Юзеиров е доведен в СДВР. Срещу него има заведено следствено дело за извършено престъпление по чл. 253 от НК - за финансови измами.

Водещи новини

Още новини