Кунева: Кандидат - президентът на ГЕРБ ще е проекция на Борисов

share

10 400 лева за по-малко 48 часа са дарени в подкрепа на гражданските кандидатури за президент и вицепрезидент на Меглена Кунева и Любомир Христов.

Сумата е набрана в обявената в сряда на обед сметка на инициативния комитет. Това стана ясно по време на традиционния петъчен открит видео-чат на Кунева в интернет. Парите ще бъдат използвани за предстоящите по време на националната обиколка пътувания, коментира кандидатът за президент Меглена Кунева.

Разчитаме на подкрепата ви, дори и на дарения от по 10 лева, допълни тя. Уникалната дарителска кампания включва възможност за дарение и по интернет, чрез сайта www.meglenakuneva.bg, на който периодично ще се публикуват и данни за начина, по който средствата се разходват.

В рамките на провелата се дискусия „Да разобличим лъжите”, Меглена Кунева отново подчерта, че няма никакви конституционни пречки пред кандидатурата й за държавен глава. Кунева припомни, че за периода, в който е била в Брюксел като български еврокомисар, има изрично решение на Конституционния съд, според което „за живеене в страната се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава”.

За периода след февруари 2010 г., гражданският кандидат за президент заяви, че е пътувала в чужбина само в командировки, като общият сбор на дните, които е прекарала извън страната, са далеч по-малко от тези, през които е била в България. „Едва ли ще подходят толкова евтино, за да се опитат да спрат кандидатурата ми”, коментира кандидатът за президент. Меглена Кунева категорично опроверга и твърденията в жълтата преса от последните месеци. „Не мисля, че е уместно да използвам семейството си за PR”. С тези думи тя отхвърли клеветите, че е разведена.

Като „неверни” Кунева определи публикации, че кампанията й се финансира от Дарина Павлова, съпруга на покойния бизнесмен Илия Павлов. „Не познавам нито нея, нито покойния й съпруг”, категорична бе Кунева. Кандидатът за президент определи като нелепи твърденията, че е замесена в т.нар. „Габонска афера”.

„Това е 100 % абсолютна и категорична лъжа! Нямам връзка с каквато и да е афера – Габонска, Варшавска и Страсбургска, защото думата „афера” не би могла да бъде свързана с моето име”, изтъкна пред участниците в чата Меглена Кунева. Тя уточни, че единствения й досег с Габон е даването на становище, че не може да има дърводобив в резерват в африканската държава, който е под егидата на ЮНЕСКО и призова хората, които пишат за това, да посочат конкретни факти, а не само да хвърлят кухи обвинения. На въпрос дали затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй е свързан с поста й във френската банка „БНП Париба”, Кунева посочи, че тя не е на работа в банката и припомни, че решението за затварянето на реакторите е взето през 1993г., след което е било препотвърждавано от всяко следващо българско правителство.

Според нея, критиките срещу ролята й на главен преговарящ с Европейския съюз са критики, с които се сблъскват всички заемали този пост. „Това е трик на популистите и тези, които продължават да искат да ловят риба в мътна вода, а не да има правила”. Меглена Кунева припомни, че е успяла да договори 13 млрд. евро, които страната ни да получи по европейските фондове, както и най-дългите 21 преходни периода за превеждане на определени отрасли спрямо европейските изисквания, като в това влизат помощи за тютюнопроизводителите и преференции за винопроизводството.

„Недоволна съм от монополите в България и от работата на регулаторните органи, които трябва да ги контролират”, коментира Кунева в отговор на въпрос за работата й като бивш еврокомисар по защита на потребителите. „Ако стана президент, аз няма да оставя тази тема. Знам, че мога да постигна резултат - не магически, а месец по месец, докато не прочистим пазара от монополите”, допълни тя. Кунева допълни, че по време на мандата си в Европейската комисия е успяла да възстанови едномесечното отчитане на сметките за електроенергия, които дружествата бяха започнали да отчитат на тримесечие. Кандидатът за президент припомни, че след много усилия от нейна страна, банките са премахнали наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредити и е била въведена възможността за преносимост на мобилните номера.

На въпрос кой ще е според нея кандидатът за президент на ГЕРБ, Кунева посочи, че решенията в управляващата партия се взимат строго централизирано, така че когото и да посочат, той ще бъде проекция на премиера Бойко Борисов. „В този смисъл приемаме, че кандидатът ще е по един или друг начин самият г-н Бойко Борисов,” поясни Меглена Кунева.

Водещи новини

Още новини