Работниците от Бургаската корабостроителница искат помощ от държавата

Булфото
share

В писмо до премиера Пламен Орешарски съкратените 150 работници от Бургаската корабостроителница призовават българското правителство да предприеме спешни мерки за решаване на съдбата им, предаде БНР.

Работниците от Бургаската корабостроителница не са получили заплатите си за последните три месеца. Заводът има и натрупани стари задължения към тях от неизплатени заплати за шест месеца през 2010-а година. В писмото до премиера работниците посочват, че масовите съкращения в предприятието са извършени в нарушение на Кодекса на труда, като заповедите им за освобождаване от дължност са връчени без предизвестия. Не е спазено и изискването 30 дни по-рано да бъдат информирани Агенцията по заетостта и синдикатите.

Според омбудсмана на Бургас Таньо Атанасов Районната прокуратура трябва да разпореди разследване на случая заради възпрепятстване на контролните органи, тъй като преди дви дни, при опит за извършване на проверка в завода, екипът на Областната инспекция по труда е открил заключени помещения и изнесени документи.

Водещи новини

Още новини