Морски дракон от гръцко е последният хит в дните преди Никулден на рибната борса във Варна. Народът сега масово опитва от екзотичния внос, който върви по 7-8 лева килото. Морският дракон се пържи, а гръцката лястовица, която е деликатес, върви по 22 лв./кг и се задушава, обясняват търговците. Те предлагат и звездоброец - по 6-7 лв. на кг, който се яде след добро почистване на вредните шипове, пише "Стандарт".
Ако поскъпне шаранът, ще празнуваме с рибата на народа - цацата, заканват се хората край морето. Ако трябваше да вдигаме цената, щяхме да го направим преди 15 дни, за да свикнат клиентите, успокояват търговците зад препълнените с жива стока сергии. Дни преди празника шаранът е заковал на 6 лева за килограм, но от язовир от Ямбол правят дъмпинг с лев. Навръх Никулден цената ще падне навсякъде на 5 - 5.50 лева, прогнозират на борсата. Щандовете са пълни и с толстолоб, който се търгува по 3.50 лв./кг и глави по 3 лева на бройка за чорба. Конкуренция на традиционната риба за празника си остава във Варна пресният морски улов - кефал по 6 лв./кг, сафрид - 5-6 лева, гръцки лаврак и ципура по 13 лева, паламуд от Бургас - по 12 лева, илария -4 лв./кг. Тук-там се намира и прясна цаца в букет с барбуна - само по 2 лева за кило. Скъпите риби са норвежка сьомга, която се продава по 27 лв./кг и, разбира се, царицата - калканът. Замразен в момента струва 27 лева на кг, а пресен - 30 лв./кг. Именяк на Димитровден направил удар, като купил 7 кила от деликатеса и броил близо 300 лева. Търговците се надяват да пласират най-скъпата стока за Никулден на банкери или варненски бизнесмени.
Хайки за продажба на нелегален шаран и незаконен риболов ще правят инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури около Никулден. Засилените проверки вече започнаха и ще продължат до 6 декември.