Бивша фирма на Борисов обучава камериерки

share

Бивша фирма на Бойко Борисов е започнала да организира курсове за камериерки, показа проверка на "България Днес".

Прочутата охранителна агенция "Ипон 1" се е сдобила с лиценз за професионално обучение. Той е издаден преди няколко години от социалното министерство и дава право да се издават сертификати на различни професии, свързани с хотелиерство. Сред тях са пиколо, камериер, администратор, спасител при бедствия аварии и катастрофи. Част от обучението на кадрите се провежда в тризвездния хотел "Тачев" в Червен бряг. Комплексът е собственост на депутата от ГЕРБ Пламен Петров. Двамата са близки приятели още от милиционерската школа в Симеоново, а след смяната на режима имат общ бизнес чрез закритата вече фирма "Прахайм" за производство на перилни препарати.

Освен камериерките "Ипон 1" продължава и с охранителния си бизнес. С него фирмата се занимава от началото на 90-те, когато е създадена от Борисов. След като става главен секретар на МВР, собствеността е прехвърлена на близките до него дами Надка Маринова и Цветелина Бориславова. Впоследствие дяловете на Бориславова са прехвърлени на Радослав Иванов.

Макар и формално излязъл от "Ипон 1", Борисов продължава да дърпа конците, убедени са депутати. С това те си обясняват стремителния й възход. Народните избраници припомнят, че докато Бойко набира скорост в политиката, дружеството успява да поеме охраната на множество ключови частни и държавни фирми, курорти, спортни зали и банки. Договорите се увеличават още повече, след като Борисов става министър-председател. Така на практика управлява държавата и я охранява чрез частната охранителна фирма.

Напливът на клиенти се отразява положително и на финансовите резултати на дружеството. За 2012 "Ипон 1" е реализирало печалба в размер на 3 милиона лева, показва финансовият отчет. Отделно от това по сметките на фирмата стоят и още почти 10 млн. от предходните години. Любопитното е, че печалбата така и остава неразпределена към сегашните собственици, каквато е обичайната практика.

"Явно се чака да се върне на бял кон истинският бос, след като свърши с политиката. Така парите ще бъдат изплатени на Бойко Борисов. Той легално ще се превърне в милионер и няма как да му бъдат задавани въпроси откъде поддържа такъв добър стандарт на живот, без да е декларирал никакви спестявания през годините", коментира депутат.

Сериозни приходи има и друга бивша фирма на експремиера - "Ипон Агенция за сигурност и охрана". В момента тя също е собственост на доверените му кадри Надка Маринова и Радослав Иванов. За последните три години дружеството е реализирало печалба от почти 2 милиона лева.
 

Водещи новини

Още новини