Ангел Найденов: Предоставили сме 36 военни имота, в които могат да се настанят бежанци (видео)

share

Досега сме изпратили данни за 36 военни имоти, в които могат да бъдат настанени бежанци. Решението за тяхното настаняване там ще се вземе от Агенцията за бежанците и кризисния щаб.

Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов, която може да гледате тук.  В пресконференцията участват и заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Целта ни е по всякакъв начин да подпомагаме Агенцията за бежанците. Става въпрос за медицинска помощ. Най-вероятно ще осигурим лекари и линейки. Ще предоставим и специализирана техника на агенцията. Към този момент разходите по издигането на теленото заграждение по границата са в размер на 600 000 лева. Максимумът, който може да достигне сумата за изграждането на това съоръжение е 6 млн. лева. Веднага искам да кажа, че по тази ограда няма да тече ток и няма да има патрули, които да обикалят и да стрелят, поясни Найденов. Според заместник-министърът Иван Иванов наплива на бежанци към България и ЕС ще продължи.

Одобрена е концепцията за операцията „Решителна подкрепа” като е в ход оперативното планиране. България приема за възможно участие до 110 военнослужещи. За това ще бъдат необходими средства до 18 млн. лв. на година, разясни Ангел Найденов решението на Министерски съвет за участие на България в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”. Мисията е невоенна и се очаква да започне в началото на 2015 година. Разглеждат се различни варианти за участие на България, каза още министърът.

Относно посещението на  Ангел Найденов и началника на отбраната ген. Симеон Симеонов при българския контингент в Афганистан, министърът обясни, че е имал възможност да види условията и организацията на работа на военнослужещите в Афганистан. Посещението е било свързано и с празника на Сухопътните войски. Респектиран съм от онова, което видях на място като организация, добави Найденов. 

Водещи новини

Още новини