Таня Андреева: Борисов построи магистралите със здравните вноски

share

Нищо не се прави. Те не знаят какво правят само обещават. Здравеопазването ще се срине. Тези три обвинения постоянно чувам от опозицията в последно време, каза здравната министърка Таня Андреева в парламента при дебатите по първо гласуване на Законопроекта за държавния бюджет за 2014 г..

Това министерство за последните години има смяна на 4 министри и 10 зам.-министри. В администрацията има хора, които правят само справки. МЗ дължи над половин милиард лева. Закрити бяха 17 болници, а българите плащат със здравето и живота си. МЗ не е пред катастрофа, то вече е катастрофирало. Няма пари в здравната система и никога няма да бъдат върнати там. Репродуктивен фонт "ин витро" беше върнат в Здравната каса, както и куп други дейности, които бяха задължение на държавата. За мен това е цинизъм Още през 2009 г. БЛС сезира за всички неуредици. Милиард и 400 милиона от здравни вноски отидоха никой не знае къде и дано са в магистралите.

Защото не Борисов построи магистралите, а всички ние със здравните си вноски.

Работи се върху екшън плана за осъществяване на здравната стратегия. Работи се по проект на национална здравна карта. Работи се за спешната медицинска помощ. От трибуната на НС се говореше, че лекарите са убийци в бели престилки. Сега се караме за едни 100 милиона лева, за да осигури разплащането.

Бях обвинена, че имам цинично отношение към здравната система, заяви Даниела Дариткова. Нито едно от нещата, за които ни критикувахте, не намира място в бюджета за следващата година. Защо намалявате парите за "ин витро", за епидемиите, защо си увеличавате парите за администрацията? Здравето е в режим на свободно падане, добави тя.

В момента обсъждаме бюджет 2014 и да се твърди, че всичко като негатив е натрупано от правителството на ГЕРБ, дори това ще приема. Виждам, че нямате никаква политика по отношение на здравеопазването. Кой е бил български лекари в българска болница? Защото това го прави депутат от ДПС.

Водещи новини

Още новини