СДВР: Няма да допуснем ескалация на напрежението

share

Няма да допуснем ескалация на напрежението, за което имаме оперативни данни, че би могло да се случи. Това каза комисар Ивайло Спиридонов, директор на СДВР, пред журналисти.

Има доста протести в централна градска част на столицата, както и концерти, които ще се проведат. Засилили сме нашето присъствие както с външни, филтровъчни функции, така и със служители, които ще бъдат сред протестиращите, каза комисар Ивайло Спиридонов.

Пострадалият гражданин е българин, на 29 години. Установен е за нас. Той е от град в Северна България. Това каза още комисар Ивайло Спиридонов, директор на СДВР за случая на пребит мъж в София снощи. Около 20.12 часа е получена информация на тел. 112 в Трето РУ Полиция за възникнал инцидент - побой над гражданин, на "Пиротска" 20. На място незабавно е изпратен автопатрул на Трето РУ Полиция, които забелязват, че пет лица са обградили лице, което е паднало на земята, и му нанасят удари. При опит да бъдат задържани лицата, три от тях бягат от местопроизшествието. Към момента има задържани две лица, на 28 и на 29 години.

Материалите по случая са докладвани на Прокуратурата. Имаме разпоредени действия от тях и колегите извършват процесуално-следствени действия. Бих искал да призова всички български граждани - да не засилваме ксенофобията. Това явление само може да навреди. Не само, че имаме случаи, при които са пострадали чужди граждани, но вече имаме пострадали български граждани и извършителите също са български граждани. Призовавам гражданите да бъдат толерантни и да не предприемат такива действия, каза Спиридонов. Той не може да потвърди, че извършителите са съпричастни към движението скинхедс. "Има такива оперативни данни от колегите, които бяха в района на местопроизшествието. Служителите в централна градска част провеждат профилактика на този вид контингент. Това, че лицата изглеждат по този начин, не значи, че са такива. Вероятно, тези лица не са свързани с тези движения, но биха могли и да са. Задържаните не са криминално проявени. Едното от лицата е съпричастно към нанасяне на сериозните удари на пострадалия", каза Спиридонов.

Положени са сериозни усилия районът на ул. "Пиротска" да бъде наситен с полиция. Нормално е в района да има бежанци, тъй като там е джамията. В района има техни съграждани, които държат магазини. Там се намират службите за паспорти и визи, обясни комисар Спиридонов.

Водещи новини

Още новини