Депото в Сухдол ще се напълни до края на годината

Булфото
share

Депото в Суходол може да приема боклука на София само до края на годината, пише в. "Сега".

Въпреки това кметството отново отрича за предстояща нова криза и твърди, че не се налага да се търси алтернатива на известното сметище.

Капацитетът на депото е 650 000 тона боклук, но в края на тази година в него вече ще има изхвърлени 645 000 тона, личи от писмена справка, която кметът Йорданка Фандъкова предостави в края на миналата година на Столичния общински съвет. През 2009 г. там са депонирани 356 600 тона, а през 2010 г. - още над 263 000 тона. Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска твърди, че в първа клетка (единствената отворена сега) са били хвърлени 89 000 тона само миналата година, а останалите са били закарани във втората клетка преди окончателното й затваряне за рекултивация. Тази година София ще произведе още 200 000 тона боклук, показват прогнозите на общината. Така в края на годината депото ще е почти запълнено - там ще има изхвърлени 645 000 тона отпадъци.

Сметището трябва да поема боклуците на столичани, докато заработи заводът за боклук. В същото време в най-оптимистичния вариант. Сметището трябва да поема боклуците на столичани, докато заработи заводът за боклукнт съоръжението ще е готово в края на 2015 г. Проектът ще бъде одобрен от Брюксел в края на тази година, след което столицата има три години, за да го построи. В края на миналата година зам.-кметът по екология обясни, че депото ще бъде запълнено в средата на 2012 г. "Засега не се налага да търсим алтернатива на депото", коментира обаче вчера Бояджийска. Тя се надява столичани да произведат по-малко боклук, а общината - да рециклира повече и така да намали количеството на отпадъците, които се изхвърлят в Суходол. Не е ясно какви количества боклук ще се рециклират и оползотворят тази година. Вчера общината представи нови проекти за домашно компостиране, но за целта предлага на столичани едва 1500 контейнера. Има идеи и за ново разделно събиране на хартиените отпадъци, но и то е само за два района - "Овча купел" и Кремиковци.

При предишната криза с боклука общината започна да балира отпадъците и да ги складира на площадки във и около София. После се наложи да се спазари с други общини, които да ги приемат в техните депа. Досега тази операция струва близо 100 млн. лв.

Столицата ще започне да изгражда депото за отпадъци край Хан Богров, което е част от интегрираната система за отпадъците. То обаче не може да работи преди да бъде построен заводът, защото на него ще се депонират единствено преработените отпадъци.
 

Водещи новини

Още новини