Жителите на Телиш вдигнаха барикада: Тук ще сме до победата!

share

„Малко студ, малко страх... Ние, хората, от Телиш малоумни ли сме, какви сме? Тук ще стоим до победата, докато не се изнесе оборудването на Гражданска защита и да се освободи районът на поделението. Обмисляме дали да не тръгнем малко и към жълтите павета”. Така описа в сутрешния блок на БТВ ситуацията на барикадата жител на селото.

Представител на инициативния комитет по протестните действия заяви, че хората са готови на крайности и макар че в момента страстите са потушени, те отново биха избухнали, ако държавата продължи да настоява на своето. Той допълни, че са предложили алтернатива – бежанците да бъдат настанявани в райони, извън населените места, в изолация.

Кметът на Телиш Нели Дакова изрази опасения, че „наистина ще се наложи жандармерия да дойде”, тъй като хората са единодушни и категорични в позицията си против бежанския лагер. Според нея проблемът се породил главно от „работата в пълно затъмнение” по центъра за настаняване.

Жителите на плевенското село Телиш от дни дежурят денонощно на барикада срещу докарването на бежанци в център от затворен тип, който се подготвяше в местното поделение. Напрежението избухна, след като хората разбраха, че Гражданска защита работи по създаването на лагера зад гърба им. Стигна се до протести с участието на членове на партия „Атака” и до затваряне на пътя София-Русе.

Действията на държавата бяха възприети като директна атака в селото и дори посещението на вътрешния министър Цветлин Йовчев и обещанието му да бъдат създадени нови работни места не успя да склони хората да приемат бежанци.

Водещи новини

Още новини