Куюмджиев: Абонатите ще сключват договори директно с топлофикациите

share

От БСП обещаха промени в закона, с които абонатите на парно да могат да сключват договори директно с топлофикационните дружества, прескачайки топлинните счетоводители. Тази идея ще залегне в промените в Закона за енергетиката и ще влезе в сила още този отоплителен сезон, съобщи заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев, цитиран от БНР. Очаква се промяната да намали сметките за парно.

Настоящите разпоредби не позволяват на абонатите на топлофикационните дружества да сключват договори директно с тях, а трябва да ползват посредническата услуга на топлинните счетоводители. С новата идея етажната собственост ще може да избира дали да ползва посредник или да сключи директно договор с топлофикационно дружество, обясни Явор Куюмджиев: "Те в момента не могат да го направят, защото са длъжни да използват топлинен счетоводител. Ние искаме това задължение да отпадне. Отпадането на посредници ще доведе до допълнително намаление на цената и не на последно място е възможността топлофикациите да сключват преференциални договори с изрядни платци и с клиенти, които, ако щете има и такива, които желаят да си предплатят за доставката на топлинна енергия и да получат още по-голяма отстъпка. В момента всички тези неща са невъзможни поради изискването задължително да има топлинен счетоводител", каза още той.

Сметките ще намалеят, ако абонатите са изрядни и прескочат топлинния счетоводител, категоричен е Явор Куюмджиев. "Ако това се случи, сметките могат да намалеят с много за лоялните клиенти. Разбира се тези, които не плащат редовно, тези, които крадат топлоенергия, няма как да намалеят цените, но като цяло ще има намаление", категоричен беше той. За това обаче е необходимо съгласието на всички абонати на абонатна станция. Ако няма съгласие, остава обслужването им чрез топлинните счетоводители, поясни Куюмджиев. Според него новите правила ще влязат в сила от 1-ви януари и ще могат да се приложат за втората част на отоплителния сезон.

Водещи новини

Още новини