Работодателите скочиха срещу повишаването на минималната работна заплата

share

От Асоциацията на индустриалния капитал в България се обявиха против увеличаването на минималната работна заплата с 10 на сто. Това коментира председателят на асоциацията Васил Велев по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Експертът уточни, че с увеличаване на минималната работна заплата се създава опасността тя да се приближи много близко до средната и за различен труд ще се плаща с еднакво възнаграждение. Това от своя страна не стимулира повишаването на квалификацията, убеден е Велев.

„Не приемаме позицията „който не може да плаща 340 лв. минимална заплата, да затвори предприятието". То е много вероятно така да се случи на много места, но това не е решение при над 400 000 изгубени работни места през последните години и безработица от реално 20 на сто", коментира Велев.

„Разберете, че ни всички ходят по жълтите павета и плащат по една минимална заплата за вечеря", призова председателят на АИКБ. Има региони в страната, където хората изкарват средна заплата от 380-400 лева в икономически дейности като текстил, някои видове услуги, селско стопанство, туризъм, каза той. И попита защо трябва да се изправят работодателите пред решението дали да минат в сивия сектор, или да затворят предприятието.

Ръстът на минималната заплата за последните две години е над 40 на сто при ръст на брутния вътрешен продукт под 2 на сто. Не може с решение на ръководството да станат хората по-богати, подчерта Васил Велев.

В момента минималната работна заплата е 310 лева и се предвижда тя да се увеличи с 30 лева догодина. Според социалният министър така хората с минимални възнаграждения ще получават разполагаем доход от 266 лева, който ще е малко по-висок от линията на бедност за страната.

Водещи новини

Още новини