Спират помощите за безработни, ако не учат

share

Социално слабите ще останат без помощи, ако не учат по 14 дни в месеца. Това стана ясно по време на представянето на новите програми за заетост от зам. социалния министър Росица Янкова, пише в. Монитор.

В момента от социално слабите се изисква само да полагат обществено-полезен труд в 14 дни от месеца. Според новите правила обаче от тях вече ще се изисква да ходят и на курсове през останалата част от месеца. Идеята е да се избяга от омагьосания кръг на социалното подпомагане и тези хора да получат шанс за трайна заетост, обясни Янкова. Тя допълни, че обученията ще са подходящи и за лица с много ниска степен на образование ­ със завършен 4-ти или 8-и клас. "Повечето от хората на социално подпомагане са с такива завършени образователни степени", добави зам. социалният министър. Програмата ще обхване 5000 безработни и е на стойност 500 хил. лв.

Друга нова програма на социалното ведомство е насочена към възобновяването на горите. "Това е съвместна инициатива с Министерството на земеделието и храните. Идеята е безработни лица да бъдат включени в лесокултурни дейности и да помогнат залесяването на райони, които не са предвидени в програмата за селските райони", обясни Янкова.

Другата нова програма пък е свързана със запазването на недвижимото културно-историческо наследство и е съвместна инициатива с културното ведомство. Тя предвижда безработните да преминат обучителни курсове и да започнат работа, свързана с реставрация и поддръжка на музеи. Възможно е дори да преминат обучение за градинари. По тази програма могат да кандидатстват общини и музеи. Тя ще бъде в сила до 2015 г.

100 млн. евро са предвидени за борба с младежката безработица за следващите четири години, като 52 млн. от тях се отпускат от Европейския социален фонд, а другите са по проекти, обясни още Росица Янкова.

Водещи новини

Още новини