Условията, при които живеят бежанците в София (галерия)

share

Условията при които живеят хората в бежанските лагери са нечовешки. Ако се спазваха правата им могат да осъдят държавата, заяви Адела Качаунова, юрист от „Правна програма” на "Българския Хелзингски комитет", които бяха единствените допуснати да снимат условията, при които живеят хората там, обявиха в предаването "Здравей, България".

В сградата има само две действащи тоалетни, няма топла вода и заплашват хората, че ако се оплакват ще ги изгонят.

Живот в бежанския лагер – студ, закуска върху найлон и мухлясали дюшеци. Въпреки че държавата дава 1000 лева за бежанец, не е ясно къде отиват тези пари. Условията в бежанския лагер „Военна рампа” в София са брутални, алармираха от Българския хелзинкски комитет.

„Настанени са в сграда, която е изоставена преди 10-15 години и оттогава никой не си е направил труда да я почисти”, каза Качаунова.

По думите й вътре е студено, дограмата е с дупки, някои прозорци са счупени, хората спят на мухлясали дюшеци и закусват върху найлони, за да не са направо на земята.

„Реално хората могат да използват 2 тоалетни, останалите текат. Топла вода няма”, разказа Качаунова.

Въпреки че държавата дава 1000 лева за бежанец, не е ясно къде отиват тези пари.

В Българския хелзинкски комитет имали информация от десетки хора от центъра във „Враждебна”, че са заплашвани да не се оплакват от условията, иначе ще им бъдат забавени процедурите за взимане на статут на бежанец.

Снимките можете да разгледате ТУК.

Водещи новини

Още новини