Лятото свърши и хотелите и ресторантите у нас освободиха сезонно наетите служители. За опитните кадри, които владеят добре немски и английски, обаче се откриват отлични шансове да изкарат доста добри за родните стандарти пари в прочутите зимни курорти на Австрия, Германия и Великобритания. Естествено трябва да имат необходимата квалификация и да не се плашат от работа.
Само от Австрия досега са обявени над 150 оферти за българи, повечето от които са в 3- и 4-звездни хотели. Реално обаче работните места са повече, тъй като работодателите обикновено търсят по няколко души за една позиция. Най-много възможности има за камериерки и сервитьори. Търсят се още бармани и помощници в кухнята. Едно от най-атрактивните предложения е за главни готвачи. “Заплащането за професионалистите с голям стаж, знания и умения надхвърля 2000 евро на месец”, каза Славка Радева, началник на отдел в Агенцията по заетостта и EURES мениджър за България.
Възможности има и за не толкова високо квалифицирани кадри. Естествено хората с по-малко опит се назначават на по-ниски позиции и получават по-малко пари. За камериерки и сервитьори заплащането започва от 1200-1300 евро.
В повечето случаи работодателите осигуряват безплатна квартира и храна, което позволява на работниците да спестяват голяма част от възнаграждението си. Друг плюс е, че някои хотели осигуряват безплатна карта за ски съоръженията.
“Наблюденията ни показват, че най-голям шанс имат хората, натрупали опит в Австрия или в Германия в предишни години. Първо, заради по-високите езикови познания и второ - заради препоръките, които получават от местните ресторанти и хотели. В България много работодатели в туристическата сфера не дават такива референции”, каза Радева.
“В Германия има повече възможности за сервитьори и готвачи без богат опит в хотели с много звезди. Те могат да работят в местните бирарии и ресторанти”, добави тя. Заплащането за сервитьори в Германия варира между 1200 и 1600 евро. Готвачите печелят по около 1800 евро. Немските работодатели търсят още рецепционисти и персонал за заведения за бързо хранене като “Макдоналдс”, “Бъргър кинг”, Кей Еф Си.
Обикновено в Австрия заплащането е по-високо, отколкото в Германия. Това обаче е за сметка на повечето отработени часове, обясни Радева. В Австрия се работи по 6 дни в седмицата, много често и по 10 часа на ден. Възможно е в някои от най-натоварените периоди като коледните и новогодишните празници да има и по-голямо натоварване. След това обаче работодателите компенсират с повече почивни дни.
Въпреки по-голямото натоварване много българи предпочитат да отидат на гурбет през зимата в Австрия, защото там сезонът е по-кратък, отколкото в Германия, и могат по-бързо да се приберат при семействата си, каза Радева. Хората, които успеят да намерят работа в целогодишни хотели и ресторанти, могат да останат в тях постоянно, тъй като от 1 януари 2014 г. ще отпаднат всички ограничения за българи, добави тя.
2000 евро заплата за наши готвачи
- 30.09.2013 | 09:07
- 2147