86 на сто от жилищните сгради в София са над 20 години

share

От 13 300 жилищни сгради в София 86 процента са на възраст над 20 години и имат нужда от мерки за подобряване на енергийната ефективност, каза пред представители на етажната собственост в район "Илинден" кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й близо 900 000 души обитават тези сгради.

Кметът участва в конференция по проект "Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в София - след демонстрационния  проект на МРРБ/ПРООН", финансирана по програма "Европа 2011" на Столичната община.

В рамките на проекта, финансиран по програмата за развитие на ООН /ПРООН/, се обновяват 13 сгради. Безвъзмездното финансиране е било 20 процента за жилищните и 100 процента за общите площи, а общината инвестира близо 200 хиляди лева за подобряването на околоблоковите пространства, което е 90 процента от сумата за тези дейности. Обновяваните жилищни сгради са в районите "Изгрев", "Младост", "Средец", "Оборище" и "Илинден".

Енергийната ефективност на сградите е темата, която стои през следващата година с особена острота за решаване, посочи Фандъкова.

Важен елемент от процедурите за кандидатстване за безвъзмездното съфинансиране е и регистрацията на етажната собственост. В София вече са регистрирани общо 12 031 етажни собствености, което са около 50 процента от съществуващите.

Пред журналисти кметът допълни, че от 600 общински сгради 240 вече са енергийно обследвани, което е първа крачка пред санирането им. Девет училища ще бъдат санирани със средства по ОП "Регионално развитие", като енергийното им потребление ще се намали от 30 до 50 процента след завършването на санирането им.

В столичния район "Илинден" има 388 регистрирани сдружения на етажната собственост, което е 54 процента от съществуващите, посочи районният кмет Миглена Веселинова.

Елена Антова от МРРБ припомни, че от средата на юли е обявена схема за финансирането на мерки по енергийната ефективност за жилищни сгради. Тя ще е в 36 града в страната, като общата сума на финансирането ще е 63 млн. евро.

Първоначалната мярка, която се иска от собствениците, е да съберат по 500 лева на жилище като гаранция за заявен интерес, посочи Антова.

Според изследване на фондация "Местни инициативи за европейско развитие" 39 процента от гражданите искат разяснения на начина  за кандидатстване за безвъзмездно финансиране на част от санирането на сградите да се дават от общинската администрация.

Водещи новини

Още новини