Пробутват ни стари храни, преработени в нови

Internet
share
Големите вериги магазини няма да могат да връщат продуктите с изтекъл срок на годност на производителите и те да ги преработват в други продукти за пазара, каквато е практиката сега.

 

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) подготвя промяна в нормативната уредба, която изрично да забранява връщането на хранителни продукти от обекти за търговия на дребно в предприятия за производство и преработка на храни, съобщиха от агенцията, пише "Блиц".

При съвместна акция експерти на БАБХ откриха в хладилна камера в предприятие за преработка на месо, собственост на „СВС 98“ ЕООД, 311, 87 кг птичи разфасовки с изтичащ срок на годност, върнати от три търговки вериги – „Била“, „Фантастико“ и „345“.

Откритите разфасовки са „Лудогорско пиле“, произведено от фирма „Пилко“ ЕООД и „Дюк“, произведено от фирма „СВС 98” ЕООД. Представени са документи за връщане на хранителните продукти от супермаркетите.

За проверката потвърди пред БНТ и земеделският министър Мирослав Найденов. Той също обяви, че се подготвят промени в нормативната уредба старите храни да заминават директно към екарисажа.

Водещи новини

Още новини