Даренията за МВР

Булфото
share

Министерство на вътрешните работи е получило 247 647 лева като дарения от страната за първото полугодие на 2011 година. За същия период, по европейски програми, МВР е получило средства в размер на 15 270 925 лева, които са заведени като дарения в отчета на приходите на бюджета на министерството.

Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, предаде Фокус. По думите му – по-голямата част от даренията в Министерството на вътрешните работи от страната са от общини или от държавни учреждения. Много малка е частта на тези, които са от физически и юридически лица.

„С оглед на това, че МВР е ангажирано с това да доставя услугата „сигурност” на българското общество, най-чувствителната тема е дали някое физическо лице, което има криминално минало или криминални регистрации, е давало дарения на министерството. Ние сме създали вътрешни правила, които са с изключително строг контрол и ниво на проверка, за да се получават дарения в министерството. Всеки дарител доброволно попълва декларация, в която описва, че не е осъждан, че не е извършвал криминални деяния.

Междувременно в информационните масиви се проверява за досъдебни производства и криминални регистрации. Така се извършва една пълна проверка на всеки един субект, който иска да направи дарение. Ако е юридическо лице, се проверяват физическите лица, които са в Управителния му съвет”, каза заместник-министър Димитър Георгиев.

„Към юни 2011 г. нашите дарения, които сме получили, са 247 647 лева. Това са даренията, които сме получили от страната, като те са отчетени и като допълнителен приход в Министерство на финансите. Паралелно с това, сме получили и дарения, които се завеждат така в отчета на приходите на бюджета на МВР, а всъщност са средства по европейски фондове. Това са Европейски фонд „Външни граници”, Европейски бежански фонд, проекти и програми, които са основен приоритет за работа в структурите на МВР. Това са средства от Европейската комисия (примерно по Европейската миграционна мрежа), Българо-норвежката програма, Споразумение за сътрудничество Конфедерация Швейцария – България и общият им размер е 15 270 925 лева”, каза заместник-министър Димитър Георгиев.

По темата с даренията от 11.00 часа във вторник в МВР заместник-министър Димитър Георгиев ще даде пресконференция.

Водещи новини

Още новини