МВР рязко преизпълни плана за събрани пари от глоби

share

МВР е увеличило приходите си за второто тримесечие на годината, като е преизпълнило рязко плана за постъпления от глоби и наказателни лихви, показва финансовият отчет, публикуван на страницата му в интернет, информира "Сега".

От януари до юни са събрани общо 12.8 млн. лв. и така само за половин година е преизпълнен целият план за 2013 г. от 10.7 млн. лв. Най-масовите глоби са тези по Закона за движение по пътищата. В отчета обаче липсва разбивка откъде са дошли непланираните приходи. В същото време МВР се кани да увеличи събираемостта на санкциите, наложени от КАТ, със спорни промени в закона. Идеята е да въведе електронен фиш - тоест обявените в интернет глоби да се смятат за връчени на санкционирания, както и да се задължат всички ползватели на чужди автомобили да се регистрират под страх от административно наказание от 150 лв.

Отчетът на МВР показва ръст и на средствата, които се събират от държавни такси. Към 1 юли са събрани 21.9 млн. лв. при планирани за цялата година 38.6 млн. лв. От април до юни сумата е 14 млн. лв. - двойно повече в сравнение с първите три месеца. Министерството удържа различни видове такси, свързани с издаване на разрешения за оръжие и боеприпаси, лицензи на охранителни компании, лични документи, талони и табели на автомобили, разрешения от пожарната и др.

Приходите от собственост също не изостават - при планирани 79.6 млн. лв. за цялата година, в бюджета му вече са постъпили 43.2 млн. лв. Общата равносметка в отчета е, че за 6 месеца има 73.7 млн. лв. доход при планирани 117 млн. лв. до 31 декември. Излиза, че повече от половината средства вече са по сметките на МВР.

Преди месец и половина вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че бюджетът на ведомството е преструктуриран, за да се компенсира "дупката" от 93 млн. лв., която заварил като наследство. Тогава той поиска допълнителни средства от правителството, за да плати около 3 млн. лв. за извънреден труд на полицаите. В началото на август министърът съобщи, че се надява на актуализацията на бюджета, за да преодолее финансовите трудности в МВР. Тогава той обясни, че няма неразплатени задължения към бизнеса, но има невърнат ДДС. От отчета за първото полугодие е видно, че става дума за 7 млн. лв.

По преценка на Йовчев в бюджета на МВР има силно надценена приходна част. На минус освен по отношение на ДДС министерството е и по перото "други приходи", където изоставането е голямо - при планирани 1.2 млн. лв. към 1 юли МВР е на минус 352 хил. лв. Няма конкретика за какви точно постъпления става дума. На този фон обаче е странно, че МВР тръгна да дарява 469 имота на общините, вместо да ги продаде.

Водещи новини

Още новини