Стоянович: Бургас има шансове за европейска столица на културата

Булфото
share

Бургас има много добри шансове да стане европейска столица на културата през 2019 г. Това каза пред журналисти министърът на културата д-р Петър Стоянович, който присъства на 41-вия Международен фолклорен фестивал в Бургас.

„Поздравявам кмета за идеалните условия, които е създал. Процедурата е в една обществена сценична треска. Пожелавам успех на всички градове, които са заявили своята кандидатура. Много ще ми е интересно как ще се проведе това състезание, тъй като няма изявен победител, както и община, която ще отпадне”, добави министър Стоянович. Той заяви, че Бургас има много голям шанс да се класира и че това зависи както от екипа, така и от бургазлии.

Не са готови насоките за финансиране на археологически обекти в Бургаска област, защото до последно изникват нови и нови неща. Днес посетих Аква Калиде – нещо забележително. Трябва да говорим надълго и нашироко с кмета на Бургас, да помислим как може не само със собствено финансиране, но и с чуждестранно да укрепим и завършим археологическата част и банята. Това са неща, които могат да подобрят и без това добрия имидж на Бургас и да привлекат още туристи, заяви министърът.

Той каза, че продължава обсъждането на проекта „Виа Понтика”. „Бюджетът е по-малък, няма ги онези така щедро раздавани субсидии. Трябва да решим дали не е време да се приоритетизират някои обекти за сметка на другите, защото, както е тази година, бюджет от половин милион лева го раздаваме по малко и на калпак и нямаме време да завършим някои обекти от национално значение”, каза още Стоянович.

Той добави, че реформите, които предстоят в сектор култура, са законодателни. Част от тях са за тази година, а други за по-нататък. „Наследството, което получих, не е леко – като започнем от проблемите с финансирането и стигнем дотам, че голяма част от гилдиите дълго време са били задоволявани на парче. Културата означава един по-широк поглед и не ми се ще да мислим на парче, особено в областта на културата. Трябва да гледаме напред. Мисля, че в това отношение мога да получа доста добри идеи – от гилдиите, творците, общините”, заяви министър Петър Стоянович. Той каза, че има много интересни общини с различни проблеми. „Трябва да намерим един общ компромис, да вървим ръка за ръка. България трябва да се развива малко повече”, допълни министърът.

Водещи новини

Още новини