Бракуваха 57 кг животински субпродукти

share

57 кг животински субпродукти са бракувани на ГКПП – Златоград през миналата седмица.

Причината за бракуването на стоките е изтекъл срок на годност, поясни той. При проверка на микробус, преминаващ през граничния пункт на 27 юли, дежурният инспектор е установил, че се превозват общо 1,7 тона животински субпродукти. При щателната проверка на товара обаче се оказало, че 5,400 кг бели бъбреци са били със срок на годност, който е изтекъл преди 11 дни, а срокът на 11,100 кг свински далак е бил изтекъл преди 20 дни. По думите на д-р Колев, проверяващият инспектор установил и 40 кг шкембе, което е трябвало да се съхранява при температура минус 18 градуса, а то е било само охладено.

Всичките близо 57 кг субпродукти са били бракувани. На останалата част от превозваните продукти са взети проби, които са се оказали годни и стоките са освободени за продажба, обясни д-р Колев. Той добави още, че от месец проверяват хранителните стоки, преминаващи през ГКПП – Златоград и това е първото по-сериозно нарушение, което са констатирали. Проверяващите инспектори следят основно за срока на годност на превозването хранителни стоки, температурата, при която се съхраняват и произхода им.

Масови проверки за продажбата на сладолед на открито и в магазинната мрежа правят инспектори от Областно дирекция по безопасност на храните.

През последната седмица са извършени 34 проверки на територията на областта. При тях обаче не са констатирани нередности и няма съставени актове и издадени предписания на търговците, уточни д-р Колев.

Водещи новини

Още новини