30% е делът на работещите бедни у нас

Булфото
share

Над 30% е относителният дял на работещите бедни в страната и той продължава да се увеличава, каза финансовият експерт на КТ „Подкрепа” Мика Зайкова пред Фокус.

Тя посочи, че не може линията на бедност, абсолютно ефективен показател, който показва фактическо състояние, да бъде замразена от финансовия министър Симеон Дянков. „Линията на бедност се определя по методика, която се утвърждава от Европейския съюз. Не сме си я измислили ние тази линия на бедност и във всяка една от страните членки, има такава линия на бедност и там методиката е далеч по-разширена и изискванията са далеч по-високи.

Ние избрахме най-скромната методика, за да може да се впише в нашата жалка действителност. Три години линията на бедност да е 211 лв. е смешно и въпреки това, тя би трябвало да бъде по тази методика тази година 239,50 лв.”, каза Зайкова. По думите й нетният доход от минималната заплата е 197.50 лв.

„Минималната заплата не е необлагаема. Какъв е този работник, който ще възстанови работната си сила, ще изхрани семейството си и ще работи спокоен на работното си място дори и най-ниско квалифицирания труд. Обаче най-ниско квалифицираният труд изисква най-високи усилия, защото той работи с ръцете си. Ето това стимулира сивата икономика”, посочи още финансовият експерт на КТ „Подкрепа”.

Според Зайкова, когато човек не може да си изхрани децата, получавайки малка заплата на работното си място, той се хваща на второ и на трето място, за което не плаща нито данъци, нито осигуровки и предпочита да има мизерна старост, за да може да изхрани децата си.

Водещи новини

Още новини