Пуснаха АМ "Струма" до Дупница

share

С водосвет официално беше открит участъкът от Долна Диканя до пътен възел „Дупница – Север” от лот 1 на магистрала „Струма”. Символично през новия пътен участък преминаха няколко автомобила.

Движението за всички автомобили ще бъде пуснато в 13.00 часа. Днешният ден, в който пускаме движението на участъка от Долна Диканя до пътен възел Дупница – Север е много важен не само за строителите, за транзитно преминаващите, но и за живеещите в общините, през които този път минава, това каза министър Десислава Терзиева на официалната церемония по откриването на пътния участък. На откриването присъстваха кметовете на Дупница, Радомир, областният управител на Кюстендил, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, заместник-министърът на транспорта Петър Киров.

Общата дължина на лот 1 Долна Диканя - Дупница (от км 305+220 до км 322+000) е 16,78 км. В движение бяха пуснати 13,98 км от участъка и две пътни връзки „София - Дупница“ и „Дупница - София“. Останалите 2,8 км от лот 1 (от км 319+200 до км 322+000) ще бъдат въведени в експлоатация до края на август. По договор срокът на завършване на обекта е 1 септември 2013 г., но движението по готовия участък се пуска предсрочно, за да се улесни трафикът в посока Кулата.

Участъкът Долна Диканя – Дупница преминава през териториите на две общини – Радомир и Дупница. На обекта има 18 големи съоръжения- 4 моста, 7 подлеза, 6 надлеза и един виадукт.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007 - 2013 г.

От тази сутрин на нулевия лот на автомагистрала „Струма” скоростта от 90 км/ч вече е 120 км/ч, съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Водещи новини

Още новини