На кафе пред парламента (обновена)

Булфото
share

Няколко десетки протестиращи  се събраха и тази сутрин "на кафе" пред парламента. Те освиркват сградата на Народно събрание и скандират „оставка”.

Протестиращи велосипедисти отново преминаха покрай сградата на парламента, спряха се за момент и с викове „Оставка” подкрепиха протеста.

Протестиращите са издигнали лозунги, които гласят: „Гражданите да избират министри и всички висши длъжност”, „Как да ви обичам на инат”, „Блокада на парламента”, „Урок номер 7: Фасадната демокрация не е демокрация”.

И тази сутрин гражданите, които се включват в протеста, получават безплатно кафе, като инициативата гласи: „Кафето е от нас, оставката е от тях”. Протестиращите могат да си вземат и баница и кисело мляко, които се раздават безплатно. Полицейското присъствие е засилено, като загражденията достигат до храм-паметник „Александър Невски”. Протестиращи има и на задния вход на Народното събрание.

Около 30 - тина човека са се събрали и на гърба на храм - паметник "Ал. Невски". Целта им е да не бъдат допуснати депутатите до сградата на НС. Протестиращите обаче пропускат всякакви други автомобили, които не превозват народни представители. Покрай тях минават туристи, които се снимат за спомен с насъбралите се недоволни.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова не успя да влезе от служебния вход на парламента. При опит да заобиколи, тя бе посрещната от протестиращите, които започнаха веднага да я освиркват, да използват нецензурни думи към нея, и да искат оставка. На въпрос, какво им е казала, Мая Манолова заяви, че просто не е могла да влезе от служебния вход и търси начин да влезе в сградата на Народното събрание. Полицаите й направиха път и тя премина през загражденията. Протестиращи има около цялата сграда на Народното събрание: пред сградата на парламента, до служебния вход и до паметника на Цар Освободител. На няколко пъти протестиращите пред Народното събрание се опитаха да блокират движението по бул. "Цар Освободител", но полицията не им позволи. Буквално преди минути при поредния опит за блокада, те успяха да спрат движението. Остава засилено полицейското присъствие.

Събралите се протестиращи „На кафе пред парламента” тази сутрин се отправиха по бул. „Цар Освободител” към сградата на Министерски съвет. Преминавайки, протестиращите блокираха движението от ул. „Г.С. Раковски” до площад „Независимост”. Те вървят по средата на пътното платно и скандират оставка, мафия и освиркват управляващите. Протестиращите, които предвождат шествието, са издигнали лозунг „Революция”. Скандирайки, гражданите развяват и български знамена. Участниците в днешния протест, които се отправиха към Министерски съвет, са не повече от 80. Сред тях има и велосипедисти. Протестиращите направиха път на преминаваща по бул. „Цар Освободител” линейка. Полицаи ескортират шествието.

Водещи новини

Още новини