Сова Харис: 57% от българите определят поевтиняването на тока за положително

share

За 57 % от българските граждани намаляването на цената на електроенергията с до 5% ще се отрази положително на семейния им бюджет. Това сочат данните от проучването на обществените нагласи на социологическа агенция "Сова Харис", направено по инициатива на БЕХ, предаде БНР.

Близо 61% от хората смятат, че износът на електроенергия ще даде възможност за стабилизиране на българската енергетиката и признават, че секторът е бил печеливш за страната ни в продължение на десетилетия. Този процент интервюирани са на мнение, че задължително трябва да се търси пазар за износ на електроенергия. 67% от хората, които споделят тази позиция, са на възраст между 41 и 50 години. Около 63% от интервюираните са на възраст над 60 години, а 55 % - между 18 и 40 години. Две трети са висшистите, 57% са със средно образование.

Според 67% от предприемачите в България износът на ел. енергия е ключов и ще даде възможност да се стабилизира секторът. На същото мнение са и 59% от заетите в частния сектор и 43% от нетрудовозаетите като: студенти, учащи, безработни. За 62% от жителите на големите градове в страната освобождаването на износа ще даде възможност на предприятията в сектора да работят и гарантират заетостта на служителите си. Едва една пета от анкетираните са песимистично настоени и смятат, че износът на електроенергия не би могъл да подопомогне стабилизиране на сектора.

След отпадането на такса "пренос" 61% от анкетираните очакват в икономиката на страната да влязат свежи пари като предпоставка и за потенциални инвестиции. Мнение изразяват 62% от жителите на големите градове в страната и 57% от столичани.

Допитването е направено сред пълнолетни жители в различни градове на страната по инициатива на Български енергеин холдинг ЕАД с оглед засиления обществен интерес към енергийния сектор и дружествата в структурата на холдинга. В това число попадат около две трети от младите на възраст между 18 и 30 години, 71% от безработни, студенти и учащи, 56% от заетите в частния сектор, 55% от пенсионерите и 54% от държавните служители. Около 40% от интервюираните са споделили различно мнение или невъзможност да определят.

Водещи новини

Още новини