Николов: Трябва да се подпомогне енергийното бъдеще

  • 16 юли 2013 09:52

  • 946
  • 1
Николов: Трябва да се подпомогне енергийното бъдеще
©

Изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов коментира пред БНР подписването на Учредителна харта за създаването на Граждански съюз за енергийна демокрация.

"Това е първа стъпка към обединяване на усилията на хора и организации. Със съгласуване и обединение можем да бъдем по-полезни на хората. Надявам се идеите да кристализират в предстоящите дискусии. Няма съмнение, че либерализацията е приоритет", заяви той.

"Регуларизацията не може да реши проблемите. Би трябвало да се радваме на предстоящото намаление, но аз съм скептик – не знам какво ще стане след три месеца. Най-справедлива цена е пазарната. В момента имаме 8 мегавата мощности и 4 мегавата потребление. Имаме два пъти повече мощности. Швеция е приложила либерализацията още през 196-а година и е постигнала намаление на цените още през първите 2 години. Не трябва да се търси постоянно намаление на цената, а да се търси подпомагане на енергийно бедните. Нямаме ясна дефиниция що е това енергийна бедност, въпреки изискванията на ЕС. По-добре така, отколкото да изкривяваме пазара. Под една или друга форма си плащаме това – дали във фактурата или като цена на другите стоки, но винаги плащаме. При либерализацията няма решения от закрити заседания, действа само силата на пазарните принципи, убеден е Николов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
946 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.20 | 17:49

1
"Швеция е приложила либерализацията още през 196-а година и е постигнала намаление на цените още през първите 2 години".Само може да си представите колко са напред шведите.Редно е да се намали тока а вие продължавайте със скептицизма си г-н Николов .А намаляване 100% трябва да има.Съвсем друг пък е въпросът кой и колко краде от енергийната мафия.

Добави коментар

Водещи новини