Върнаха ни държан в плен и изтезаван в Гърция български гражданин

Булфото
share

Българин е бил четири месеца в плен в Гърция, съобщи бТВ.

34-годишният Кадир Мехмед вече е предаден на българските власти на граничен пункт Илинден-Ексохи. По първоначални данни той е бил пленник в южната ни съседка и е държан гладен с месеци.

Вчера граничните власти на пункта край Гоце Делчев приемат от гръцките си колеги българин в изключително тежко състояние. Казват, че е бил за кратко в болница в Гърция, но преди това следите му се губят.

Мъжът веднага е транспортиран до спешния център в Благоевград. „Той е в тежко състояние. Не е контактен, има и атрофия на мускулатурата. Не може да разберем от какво е това нещо, къде е бил, какво е правил. Сега ще видим”, обясни д-р Вангел Рабаджийски.

Кадир Мехмед е от село Голяма вода, Разградска област. При опитите да разберат какво се е случили с него лекарите получили утвърдително кимане с глава на въпроса дали е бил затворен и държан гладен.

Според несвързания му разказ той е държан в плен с още трима българи, след като през пролетта отишли да работят в Гърция. На този етап не става ясно къде, при кого и като какъв е работил.

Медиците са изумени от начина, по който изглежда. Той тежи около 40 килограма, с хлътнало лице и гръден кош, без почти никаква телесна маса. Изследванията, направени до момента, показват, че младият мъж не страда от заболявания, а състоянието му е такова вследствие на системно гладуване.

Предстоят разпити, а Гранична полиция ще установява кога човекът е влязъл в Гърция. Междувременно лекарска комисия ще решава къде и по каква клинична пътека да бъде лекуван изтощеният мъж.

Водещи новини

Още новини