Бащата на валутния борд към Орешарски: Министрите трябва да са истински експерти

share

Най-важното, което трябва да се направи е да се намали броя на министрите, както и от администрацията, тъй като от там идват предпоставките за корупция. Това заяви бащата на валутния борд Стив Ханке. Той пристига в България за да стане доктор хонорис кауза. Решението беше взето от БАН.

Коалиционните правителства по принцип са слаби и не могат да направят мащабни проекти. Това обаче означава, че те не могат да свършат и огромна глупост. Той каза, че първото нещо, което би посъветвал Пламен Орешарски е да включи истински експерти в управлението с поглед в бъдещето, а не да гледат само за утрешния ден. Трябва да се разработи стратегия за борба с корупцията, препоръча Ханке. Необходимо е промяна в здравеопазването и енергийния пазар. Ханке цитира и проучване, според което 400 000 българи са готови да емигрират – това е катастрофа. Те нямат големи надежди и очаквания има дефицит на перспективи за развитие, каза финансистът.

Държавата не трябва да определя цената на тока, а да има правила на играта така че пазарът да определи истинската цена. Много от инвеститорите са избягали от България заради корупцията. Ханке цитира и ситуацията в Сингапур, където през 2009 г. премиерът е събрал 12 експерти, които да проучат възможността за изход от финансовата криза. Те са препоръчали да се произвеждат продукти с висока добавена стойност. В Сингапур имат почти нулева корупция, тъй като имат нулева толерантност, имат малко правителство, припомни финансистът.

Хората имат склонност да забравят, че инфлацията беше 242% през 1997 г. След валутния борд икономиката се стабилизира, хората вече имаха надежда и след това страната влезе в НАТО и ЕС именно заради тази стабилност, припомни Ханке. Сега основното, което трябва да се помни е, че се дава дисциплина на банковата сфера и икономиката. Валутният борд е изключително силно оръжие за борбата с корупцията.

Финансистът предположи, че ако в момента няма валутен борд политиците са щели да харчат пари и да принуждават управителя на БНБ да печата нови пари. Той сравни ситуацията с дете, което има кредитна карта без лимит. Народът интуитивно разбира ситуацията и това е причината валутния борд да е популярен, той слага юзди на политиците, каза Ханке.

Очаквайте подробности!

Водещи новини

Още новини