Лошата хигиена по заведенията е масов проблем по морето

Булфото
share

Лошата лична и текуща хигиена става приоритетно нарушение по Черноморието.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ заяви д-р Любомир Кулински – директор на дирекция „Контрол на храните” в Агенцията по безопасност на храните.

По думите му добрите практики, като носене на ръкавици, ежедневна дезинфекция на съдовете, са описани в предписанията на инспекторите, но в пиковите моменти някои от търговците си позволяват да не ги спазват.

Той припомни, че след проверката на всички детски летни и спортни лагери по морето са издадени 16 предписания и 29 акта с констатирани нарушения, временно затворени са и шест заведения.

„Недопустимо нарушение е наличието на храни с изтекъл срок или с неясен произход. През лятото при температури над 35 градуса хладилното съхранение на всички продукти е изключително важно”, обясни д-р Кулински.

Експертът предупреди, че в горещия сезон най-опасно е да си купим сладолед или дюнер от улицата – най-вече заради начина на съхранение.

Водещи новини

Още новини