Предприемат спешни мерки във връзка с таксиметровите шофьори

share

"Първото, което ще направим, е да обърнем внимание на психологическите изследвания", каза на брифинг Валентин Божков, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”.

Таксиметровите фирми вчера бяха на мястото на инцидента и изразиха готовност да съдейства с всичко възможно, посочи той.

Инспектор Иво Писанов каза още: „В момента говорим за спешни мерки, дългосрочните мерки са свързани със законодателни промени. Най-лесното, което могат да направят и фирмите още от утре е, да отказват да подписват трудови договори и да назначават шофьори, които имат нарушения, свързани с употреба на алкохол над 1,2 промила алкохол".

"От около две седмици насам се проверяват приоритетно такси-стоянките около болници, молове, жп гара и летище, за да се редуцират измамите", съобщи Валентин Божков. "Редица таксиметрови шофьори се възползват от незнанието на пътниците. Имаме сигнали за сметки за малко разстояние, които достигат до 60 – 80 лева. Установихме 17 неизрядни таксита и съставихме актове за над 4000 лева", обясни Божков.

"Опитваме се последната една година да правим проверки на пътя, в които участва повече от един контролни органа. Работата с фирмите беше една кампания, която предприехме". Според нас, трябва да се променят неща, свързани с психологическия профил на водачите. Психото е с валидност три години, но смятаме, че трябва да се засили контролът. Остава изискването, водачите над 65 години да се явяват на психотест всяка година. Смятаме, че е необходимо всяка година таксиметровите шофьори да предоставят свидетелства за съдимост, както и справка колко контролни точки притежават", каза още Божков.
"В бъдеще ще бъде обсъдена и идеята хора, които са залавяни да карат с алкохол в кръвта, да се лишават от право да управляват МПС, но това са законодателни промени и трябва много повече време", каза Божков.
 

Водещи новини

Още новини