Гергана Червенкова: Пожелавам си правда

share

В момента пред сградата на външно министерство се събират граждани на протест срещу екстрадирането в САЩ на Гергана Червенкова.

Кошмарът на Гергана Червенкова започва миналата година, когато в САЩ я обвиняват в наркотрафик, търговия с лекарства и пране на пари. До 30 ноември 2012 г. Гери е работила като финансов мениджър в сайт за онлайн търговия с лекарства и не е имала правомощия да подписва договори. Единственото доказателство, което я свързва с търговия на дрога, е клетвена декларация от агент на Агенцията за борба с наркотиците в САЩ (ДЕА). Шефът на българката също е изпратил декларация, в която е заявил, че служителката му няма служебни права, за да извърши престъпленията, в които я обвиняват. "Надеждата ми е, че българският съд ще вземе предвид тази декларация така, както декларацията на агента на ДЕА", обясни жената.

Днес имам рожден ден и се моля подаръкът ми за него да приключването на този кошмар, каза тя в ефира на БНТ. Идеята на протеста днес е, ако може, държавата да ми помогне по дипломатически път, така че да се приемат моите доказателства в Америка за невинността ми. Този месец съдът ще реши дали ще предприеме екстрадицията ми, или не. Проблемът е, че и това няма да реши проблемът ми. В момента нямаме диалог с външно министерство, но се молим такъв да бъде осъществен. Моля държавата да застане на страната на български гражданин, каквито съм аз. Нося моите доказателства и съм готова да ги представя на властите, за да могат те да решат дали биха използвали законните дипломатически канали, за да ми помогнат, каза Гери.

Според нея има слабост в законодателство. Би трябвало да се искат неоспорими доказателства за екстрадирането на един човек, не само да се разчита на обвиненията, каза тя. По моя случай са изпратени само клетвени декларации на разследващите органи в САЩ, които в България не се приемат за доказателства, уточни тя.

В момента не знам какво се случва. Надяваме се и се молим съдът да откаже моята екстрадиция и държавата да започне работа, в крайна сметка с Америка има взаимосътрудничество. Нека да съдействат, за да се реши моя случай, призова Гергана.

Жената сподели, че децата й не знаят какво се случва. Дъщеря ми има рожден ден на 19-ти юни - денят, в който съдът ще се произнесе по казуса ми. Момиченцето само знае, че тогава "ще се разбере дали ще ходя в командировка", сподели разтревожената майка.

Тя каза, че не приема възможността да я осъдят в САЩ. Дори да бъда екстрадирана, разчитам, че разследването там ще бъде проведено и ще бъде оневинена. 

Гери сподели, че няма обяснения за драмата, която се разиграва. Управителят на фирмата също не може да си обясни защо така се случват нещата. Дори да има нещо извършено от фирмата, каквото аз не съм видяла и не мога да кажа, че има нещо подобно, нямам логично обяснение защо цялата вина се хвърля върху един-единствен служител, заключи тя.

Водещи новини

Още новини