100 лева излиза килограм печен или пържен калкан в специализиран ресторант за морски дарове. Деликатесът се предлага на порции от 250 г., като цената им е твърдо 25 лева, независимо как е приготвена. В същото време в търговската мрежа плоската риба върви между 28 и 30 лева, пише в. "Монитор".
През тази седмица рибарите от Балчик продават сафрида по 3 лева килото, а цената скача двойно до рибните магазини. Матрапазите изкупуват попчетата за 4 лева, на дребно те вървят по 5 лева.
В момента рапаноловът е в разгара си. Корабите вадят по 3 тона на ден, които се изкупуват от преработвателни фабрики, пласиращи готовата си продукция в чужбина. Морският деликатес почти не се консумира у нас, годишно добиваме между 1000 и 1500 тона месо от рапани. Готовата продукция се изнася предимно за азиатския пазар - Япония, Южна Корея и малки количества за Китай. Изкупната цена е много ниска, жалват се рибарите. Рапанът се търгува по 40 - 60 стотинки за килограм, а според тях цената трябва да бъде левче за килограм.
През тази пролет бяха определени 5-те зони, в които ще се прави улов на рапани по черноморското ни крайбрежие. Една от разрешените зони е в Балчишкия залив. Втората зона е пред Варна и е на осем мили от брега, а третата е пред Бяла, на пет мили в морето. Зона четири е под нос Емине, а петата при Маслен нос. Според специалистите определените за улов на рапани места ще изчерпат запасите си от 12 до 18 месеца.
В същото време делфините станаха новата туристическа атракция на Балчик. Група морски бозайници окупираха брега на морето край Белия град. Само вчера около пристанището над 20 от красивите бозайници подскачали и играли във водата, съобщиха очевидци. Летовниците се надпреварват да щракат с удоволствие делфините.
"Очаква се силен риболовен сезон. Делфините са тук, защото има много риба", твърди Виктор Лучиянов, когото с право в Балчик наричат Професора. "В момента има огромно количество дребна хамсия, трицона, дребен сафрид. Освен това през май водолазите са забелязали големи пасажи чернокоп и лефер, което предполага изобилие през септември, октомври и ноември. Сега рибарите вадят попчета, калкан, дребен сафрид, хамсия и трицона.