Откриват "Калето"

share

Археологическият комплекс Калето в град Мездра ще бъде официално открит днес, съобщиха от пресцентъра на общината.

Изпълнител на обекта е Консорциум "Мездра инженеринг" с водещ съдружник ЕКСА АД.

От 10:30 ч. в заседателната зала на Община Мездра ще се състои пресконференция за проекта. Археологически комплекс "Калето" ще бъде официално открит в 12:00 ч. От 21:00 ч. в комплекса ще се състои спектакъл "Легенди от миналото".

Обектът е част от проекта "Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра", финансиран по Приоритетна ос 3: "Устойчиво развитие на туризма" на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013. По проекта е изпълнена консервация и реставрация на най-добре запазената римска крепост у нас - "Калето" в град Мездра, едновременно с което е реконструирана и подобрена и прилежащата инфраструктура.

Стойността на договора е 3 857 054,76 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от ЕФРР 3 096 539,99 лв., а собственият принос на Община Мездра - 214 066,54 лв. Срокът за изпълнение е 20 месеца.

Проектът цели да валоризира културното наследство на община Мездра като алтернативен туристически продукт за диверсифициране и устойчиво развитие на местната икономика. Като специфични цели на проекта могат да се посочат развитието на Археологически комплекс "Калето" като конкурентоспособна културно-историческа атракция; повишаване популярността и привлекателността на община Мездра като туристическа локализация; насърчаване на туристическия отрасъл в Община Мездра и региона чрез създаване на условия за устойчиво развитие на културно-познавателен туризъм и допълнителни туристически услуги; опазване и устойчиво управление на археологическото и културно-историческо наследство в Община Мездра. Археологическа крепост „Калето” е паметник на културата с „национално значение” от вид архитектурно-строителен от Античността и Средновековието, обявена като такава в ДВ, бр. 90/1965 г. Този паметник на културата е увлекателен разказ за историята на Мездренския край през последните 6300 години.

Водещи новини

Още новини