Рехав протест срещу горивата в София

Булфото
share

Организаторите от Гражданско сдружение "СИЛА" и граждани се събраха на символичен протест на две бензиностанции в столицата, съобщи БНР.

Ръководството на сдружението представи две декларации - до руския премиер Владимир Путин и до американския президент Барак Обама. Текстовете им са свързани съответно с дейността на „Лукойл" и с добива на шистов газ. „Това е технология, която ще отрови половин северна България", заяви заместник-председателят на сдружението Славян Желязков. Малко по-късно протестиращите се отправиха към посолствата на САЩ и Русия, за да връчат протестните писма.

Декларация, под която недоволните се подписват и в този момент, пък е подготвена за Симеон Дянков. По-късно тя бе занесена във финансовото ведомство.

Стана ясно, че маршрутът на шествието се крие умишлено, за да не бъде „саботирано" от властите.

От сдружението обосновават протестните действия с необосновано покачващите се цени на горивата и достигането им до рекордни стойности на дребно, както и монополизирането на пазара на горивата и бездействието на държавата за промяна на условията за внос.

Организаторите са подготвили въпроси към премиера Бойко Борисов, председателя на КЗК Петко Николов, шефа на Митниците Ваньо Танов, данъчен номер едно Красимир Стефанов. Питанията са свързани с пазарния дял на играчите на пазара на горива; какви са резултатите на експертната група, която проучва ситуацията около високите цени на горивата; защо чак сега се отнема лиценза на "Лукойл", при положение, че не е спазен законовият срок за свързване със системата на НАП.

От „СИЛА" настояват за пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива; включване в КЗК и ДКЕВР на граждански организации и организации на потребителите; премахване на създадените бариери за навлизане на нови участници на пазара на горивата.

Протести се проведоха и в други градове.

Водещи новини

Още новини