Чиновнически гаф! Починал от рак „живял” 37 години след смъртта си

share

Чиновници сътвориха грандиозен гаф, след като починал от коварно заболяване велинградчанин „живял” 37 години след смъртта си в общинските архиви, съобщава в. "Монитор".

Близките му разбрали за бюрократичната грешка, след като на сина и дъщеря му се наложило да извадят удостоверение за наследници по имотна сделка. Така Борис П. и Райна Й. трябвало да научат, че баща им Йордан още от 1976 година на миналия век се водил сред живите, въпреки че си бил отишъл от онкологично заболяване в пазарджишката болница. Наследниците му били потресени от “новината”, която научили от гражданските регистри в общината и тъй като нямало как по друг начин да докажат, че роднината им отдавна е в гроба, завели дело в съда. В залата се явиха роднини, за да свидетелстват, че Йордан А. е починал през август 1976 година, но не бил издаден смъртен акт и така в общинските анали човекът останал жив. След решението на съда общинските служители ще трябва да поправят недоразумението и да издадат документ на наследниците на покойника.

Хиляди починали хора всеки месец трупат сметки в списъците на данъчните, енергокомпаниите и мобилните оператори, сочат данни от Българска асоциация на колекторските компании. Според статистиката им един на всеки 50 длъжници е покойник.

Част от мъртвите души в списъците се дължат на небрежност от страна на роднини на починали, които не са прехвърлили партидите на свое име, а за други са виновни общинари и чиновници от ЕСГРАОН.

Така неотдавна жена от Видин получила писмо, с което от общината искали съпругът й, починал преди 11 години, да внесе такса за закупено гробно място. Следвало и предупреждение, ако това не стане, общината да използва мястото за друг покойник.

От ЕСГРАОН обясняват, че данни за покойниците се подават от общините и ако има грешка, тя се дължи на чиновниците в местните администрации.

Водещи новини

Още новини