Разкриха агентите на ДС в две банки

share

Комисията по досиетата продължава да публикува данни от отварянето на досиета на българските банкери.  Днес бяха обявени агентите на ДС в "Корпоративна търговска банка" АД и "Алианц Банк България" АД, пише 24 часа.

От март 2013 г. комисията по досиетата започна огласяването на принадлежност на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банките в България. Те подлежат на задължителна проверка по закона за досиетата. До сега са проверени и "Тексимбанк", Банка ДСК, "Интернешънъл Асет Банк" (бивша Първа източна международна банка и "УниКредит Булбанк".

Трима бивши членове на управителните органи на Корпоративна търговска банка са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Комисията по досиетата обяви днес проверката за принадлежност, която е обхванала 24 лица, заемали или заемащи ръководни постове от създаването на банката през 1994 г. досега. Най-известното име сред тримата установени сътрудници е на Людмил Гачев (1955) - член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-1995 г. Той е разкрит като агент "Михаил" на Четвърто (икономическо) управление на ДС, вербуван през 1987 г. Гачев е продължил сътрудничеството и след 10 ноември 1989 г.

Сътрудник на ДС е и Александър Пръвчев (1956) - член на Съвета на директорите на Корпоративна банка в периода 1995-2000 г. Той е щатен сътрудник на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1984 г., а след това и в Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1988 г.

Третият разкрит сътрудник на ДС е Кирил Калинов (1950) - член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-2000 г., вербуван през 1984 г. за Второ главно управление на ДС по линия на икономиката, но след това е прехвърлен в Първо главно управление като секретен сътрудник под псевдонима "Филипов". Името на Калинов беше огласено при проверка на „УниКредит Булбанк" миналата седмица.

От "Алианц Банк България" АД и банките, чиито правоприемник е "Алианц Банк България" АД, беше обявено името на Стояна Колева Кръстева (1949). Тя е член на Съвета на директорите на "Ямболска търговска банка" АД до 1997 г. Вербувана е през 1983 г. Псевдонимът й е Теменуга.

Водещи новини

Още новини