Празнично шествие за 24 май в София (галерия)

Булфото
share

С тържествен молебен и литийно шествие, Българската православна църква се включи в държавните тържества по случай 24 май - празник на Славянската писменост и култура.

Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, извърши празничен водосвет и прочете Патриаршеско и синодално послание за Деня на българската просвета и култура. Слова произнесоха президентът Росен Плевнелиев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, писателят Георги Господинов. Пред паметника на Светите братя Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя. Министър-председателят Марин Райков, председателят на 42-рото народно събрание Михаил Миков и кметът на София Йорданка Фандъкова взеха участие в честванията. Преди тържествата пред Народната библиотека, се състоя ученическо шествие.

То потегли от Археологическия музей и президентството под звуците на духова музика. Учениците носиха много цветя, които после поставиха пред паметника на Светите братя, а балоните с цветовете бяло, зелено, червено бяха пуснати в небето над центъра на София.

На всички съвременни будители искам да кажа, че не са сами в своята кауза. Като държавен глава вярвам, че модерна, успяваща и просперираща държава се гради и развива, като се уповава на науката, образованието, изкуството и културата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, предаде "24 часа".

Пред Националната библиотека в София държавният глава присъства на официалната церемония и на тържествения водосвет, който беше отслужен от патриарх Неофит.

Президентът Росен Плевнелиев поднесе венец и се поклони пред паметника на светите братя Кирил и Методий. „Делото на славянските първоучители е залегнало в процеса на изграждането на държавата ни и на формирането на българската нация. То остава завинаги вплетено в превратната история на България и ни помага във времена на изпитания да се обръщаме към езика и културата, да търсим упование в силата на знанието и духовността", обърна се президентът към гражданите, които почетоха делото на светите братя пред Народната библиотека в столицата. Росен Плевнелиев подчерта, че днес е нужно обединение около каузата за духовното и културно съхранение и израстване на България.

В Софийския университет „Свети Климент Охридски" държавният глава откри Третия международен конгрес по българистика, който се провежда под негов патронаж. В изказването си Росен Плевнелиев припомни, че и днес, 1150 години след създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий, дело на първоучителите остава една от най-грандиозните културни епопеи, които помни историята на Европа. „Затова българистиката има важно значение за мястото на страната ни в културното пространство на Европа и света. Този висок научен форум отново е повод да си припомним, че България е класическа страна на славянската писменост, средище на древна материална и духовна култура, която има своя огромен принос за изграждането на европейската цивилизация", подчерта държавният глава.

Президентът ще даде днес в Националния исторически музей традиционен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Водещи новини

Още новини