Раздават одеяла срещу живи факли

share

Пет противопожарни одеяла са раздадени на общинска полиция в София, каза шефът на Дирекцията за обществен ред и сигурност Красимир Димитров пред „Монитор”. Целта е, ако има нови случаи на самозапалване, ченгетата да ги мятат бързо върху хората факли. От началото на годината 6 човека си драснаха клечката.

110 общински полицаи обикалят центъра на София, парковете и градините, както и някои от кварталите, където има висока престъпност. Постоянни патрули обхождат района между ЦУМ и Ларгото. Те са снабдени със специалните одеяла. Наблизо е и президентството, където преди 2 месеца мъж се самозапали и служителите на НСО го спасиха с пожарогасители.

Специалните одеяла са направени от фино тъкани негорими стъклени нишки. Всяко е индивидуално опаковано в удобен за съхранение калъф в ярък цвят, така че да намират лесно. По принцип противопожарни одеяла се използват от огнеборците за оборудване на промишлени, административни сгради, хотели, болници и готварски помещения. Прилагат се и за локално потушаване на възникнало огнище, за повиване на засегнати от огън и пламъци не само хора, а и предмети и машини, както и за изолиране на уреди, които са опасни, ако се запалят. „В САЩ във всяка кухня хората имат противопожарни одеяла, ако им се запали фурната, да го метнат отгоре”, обясни зам- кметът по финансите на София Дончо Барбалов, който е одобрил покупката на одеялата.

Фирмите ги предлагат в два варианта - леки и тежки. Първите са с цена от 28 лв., а тежките, които са с по-плътни нишки, струват между 43 и 140 лв. Размерите им най-често са 1,50 м на 1,50 м. Досега полицаите в София не бяха снабдявани с противопожарни одеяла. При един от случаите, в които гражданин заплаши, че ще се самозапали пред президентството, ченге, което седеше плътно зад него, държеше в джоба на служебното си яке малък пожарогасител, за да действа в случай на нужда. Такива има и на входовете на държавните институции. Обикновено пред сградите им хората протестират срещу водената политика.

Водещи новини

Още новини