Шпигел в материал за Пламен Горанов: България е проядена от корупция

share

„Варна е като самата държава - разядена от корупция и картели. Наскоро отчаян човек се самозапали, смъртта му потресе мнозина. Сега идват избори, но дали нещо ще се промени", съмняват се авторите на статия в германското списание „Шпигел". В актуалното издание се обръща специално внимание на самозапалилия се варненец Пламен Горанов.

Авторитетното списание рисува следната картина за България: проядена от корупция и бедност държава.

Пламен Горанов се е превърнал в трагичен герой на тримесечните демонстрации срещу правителството. Припомняме, че на 20 февруари той се заля с бензин и се запали във Варна в знак на протест срещу държавата, политиката и корупцията. Той е един от петима отчаяни българи, прибягнал до този акт.

През февруари в България стотици хиляди хора излязоха на улицата, за да контраатакуват бедността, високите сметки за ток и „прогнилата политическа класа". Само във Варна 30 000 души се събраха на протест, пише немското издание.

Натискът на улицата дори провокира оставката на премиера Бойко Борисов. В неделя българите ще избират нов парламент. Но 41 процента от избирателите вярват, че резултатите ще бъдат фалшифицирани и че нищо нямало да се промени.

"Шпигел" пише, че близките до някогашните комунисти са разпределили икономически страната и политическата власт помежду си. Именно тези хора доминирали в парламента, обогатявали се с най-обещаващите поръчки, били свързани с организираната престъпност и заплашвали журналисти.

България е най-бедната държава-членка на ЕС. Вече половин милион българи са емигрирали и живеят извън страната. Наскоро Евросъюзът отказа да приеме държавата в зоната на Шенген.

Списанието пише, че след 1989 година в България не е имало истинска революция като в ГДР и че старите комунисти и техни близки реално са останали на власт след промените и са се обогатили от приватизиране на държавни предприятия.

Водещи новини

Още новини