Над 1,5 тона е-отпадъци събра "Бъди отговорен. Е-рециклирай"

Булфото
share

Над тон и половина излязло от употреба електрическо и електронно оборудване беше събрано на първия мобилен пункт от кампанията "Бъди отговорен. Е-рециклирай". Инициативата е на Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство. Това съобщиха от кабинета му.

"Подкрепата, която получихме, ни мотивира да продължим работата в тази посока и до седмица ще обявим датите и градовете, в който ще организираме следващите мобилни пунктове", заяви министърът.

Средствата, събрани от кампанията, до момента са около 300 лева и те ще бъдат дарени на сайта ucha.se за разработването на нови интерактивни уроци за деца.

Целта на кампанията е да покаже, че излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява. Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки.

Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Така ценните природни суровини като злато, сребро, паладий, мед и други, вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени.

Водещи новини

Още новини